چای سبز و مزایای آن

   دومین نوشیدنی پس از آب که در کشور ما با اقبال عمومی روبروست، چای است. بررسی ها نشان میدهد که این نوشیدنی دارای فواید بسیاری است لذا از نوشیدن زیاد آن نگران نباشید. در اینجا ما قصد داریم به همراه معرفی چای سبز به فواید آن نیز بپردازیم.

   چای سبز نوعی چای است که از جوانه ها و گلبرگ های تازه گیاه چای به دست می آید. در فرآیند تولید این چای اکسایش بسیار کم صورت می پذیرد. چای سبز انواع مختلفی همچون چینی و ژاپنی دارد. نوع ژاپنی آن به اوچا معروف است.

   چای سبز به خاطر خواص درمانی اش در جهان شناخته شده تر نسبت به بقیه انواع چای است. حدود ۴ هزار سال است که چینی ها از این برگ به عنوان گیاه دارویی استفاده میکنند. آن ها از چای برای درمان ناراحتی مختلف مانند مانند خونریزی، ناراحتی های گوارشی، سردرد و افسردگی استفاده می کردند. اما این استفاده فقط به شرق آسیا محدود نشد و به تدریج در سراسر جهان مورد استقبال عمومی قرار گرفت.

چای سیاه و چای سبز هر دو از گیاه واحدی به دست می آیند و تفاوت آنها در طرز تهیه شان است.

   چای سبز را بدلیل داشتن کاتچین دارای خاصیت دارویی آنتی اکسیدان و ضد سرطان است که نسبت به آنتی اکسیدان های معروفی چون ویتامین های C و E بسیار قوی تر عمل می کند. درصد کافئین موجود در چای سبز بسیار کم، بین 20 الی 30 درصد است لذا ضرر کمتری برای بدن دارد.

فهرست چند مورد از دلایل اصلی مصرف چای سبز از دیدگاه پژوهشگران به این شرح است:

  • با نوشیدن چای سبز بدن خود را در برابر خطر انواع سرطان ها مصون کنید 

   میزان آنتی اکسیدان های موجود در آن ۱۰۰ برابر تاثیرگذارتر از ویتامین C و ۲۵ برابر تاثیرگذارتر از ویتامین E است. (توجه کنیم که ویتامین C و E به عنوان دو آنتی اکسیدان مهم مطرح هستند).

  • چای سبز ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد

   چای سبز باعث کاهش کلسترول خون میشود که یکی از پارامتر های ابتلا به بیماری های قلبی است. دانشمندان معتقدد حتی پس از سکته قلبی نیز نوشیدن چای سبز میتواند به ترمیم سلول ها و عروق آسیب دیده کمک کند. روزانه حداقل ۳ فنجان چای سبز به بیماران قلبی توصیه میشود.

  • چای سبز اکسیر جوانی است

   چای سبز یک اکسیر Anti-Aging است. بدلیل وجود آنتی اکسیدان به ویژه آنتی اکسیدان های موثر در حفظ شادابی و جوانی به میزان قابل توجهی در چای سبز، روند پیر شدن سلول ها را به تعویق می اندازد.

  • با نوشیدن چای سبز وزن خود را کاهش دهید

   نوشیدن چای سبز باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود و به این ترتیب چربی اضافه در بدن ذخیره نمی شود. پژوهش ها نشان میدهد نوشیدن روزانه سه فنجان چای سبز می تواند تا ۷۰ کالری، انرژی ناشی از سوخت چربی ها ایجاد کند.

  • نوشیدن چای سبز، خطرات روماتیسم را کاهش میدهد

نوشیدن چای سبز باعث کاهش ورم مفاصل ناشی از روماتیسم میشود. این تاثیر با توقف فعالیت آنزیم های تخریب کننده و تحلیل برنده غضروف مفاصل ایجاد میشود.

  • با نوشیدن چای سبز پوستی شاداب داشته باشید

   چای سبز محافظ خوبی برای پوست در مقابل خطرات سرطان، افتادگی و آسیب های ناشی از آفتاب سوختگی و چین و چروک است. به دلیل وجود آنتی اکسیدان سرشار موجود در چای سبز، سلول های پوست آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز، سلول های پوست را در مقابل آسیب ها به ویژه رادیکال های آزاد (یکی از عوامل ایجاد سرطان و افتادگی و آسیب به پوست) محافظت می کند. به این ترتیب چای سبز مانع از بروز سرطان، افتادگی و چروک خوردن پوست به ویژه پوست صورت میشود. 

  • با نوشیدن چای سبز از پوکی استخوان و پوسیدگی دندان جلوگیری کنید

   چای سبز سرشاز از فلوراید است که عمده ترین تاثیر آن بر روی استخوان ها است. فلوراید در چای سبز می تواند استخوان ها و دندان ها را در مقابل آسیب به ویژه پوسیدگی و پوکی محافظت کند.

  • ذخیره گلوکز و چای سبز

   چای سبز مانع از ذخیره گلوکز در سلول های چربی میشود. به این ترتیب می توان از نوشیدن چای سبز، کنترل میزان مصرف کربوهیدرات ها (قندها) و ورزش مداوم، به عنوان مثلثی برای حفظ سلامتی و تناسب اندام نام برد.

  • با نوشیدن چای سبز از آلزایمر جلوگیری کنید

   چای سبز باعث کاهش استیل کولین در مغز میشود و مانع تخریب سلول های مغز و در نهایت بیماری آلزایمر میشود. فعالیت سلول های مغز به ویژه بخش های مربوط به حافظه را تقویت و تحریک می کند.

  • بیماری های کبدی و چای سبز

   نوشیدن چای سبز باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد ایجاد شده توسط چربی های موجود در کبد میشود. این عملکرد مثبت، مانع از بروز بیماری های کبدی به ویژه سرطان کبد میشود.

  • فشار خون خود را به صورت طبیعی تنظیم کنید

   تغییر در ساختار سرخ رگ ها یکی از شایع ترین علل بروز فشار خون بالاست. نوشیدن چای سبز با کنترل عملکرد و محافظت از این دیواره رگ ها مانع بروز فشار خون بالا میشود.

  • چای سبز دیابت خون را کاهش میدهد

   پژوهشگران نوشیدن چای سبز را از دوران جوانی برای کنترل قند خون پیشنهاد میکنند. با افزایش سن میزان قند موجود در خون نیز افزایش می یابد، پلی فنل ها و پلی ساکارید های موجود در چای سبز باعث کاهش میزان قند موجود در خون میشود.

  • سیستم ایمنی بدن خود را با چای سبز ارتقا دهید

   چای سبز منبع غنی از ویتامین C است که بدن را در مقابل انواع بیماری ها در فصول گوناگون مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، اسهال و استفراغ و انواع آلرژی های فصلی مقاوم می کند. در چین باستان برای افرادی که دائما بیمار بودند چای سبز تجویز میشد.

  • با نوشیدن چای سبز به جنگ آسم بروید

   تئوفیلین موجود در چای سبز در حکم داروی مخدری است که باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس (بافت های آسیب دیده) میشود. از این رو نوشیدن چای سبز برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که به دلیل مشاغل ویژه یی که دارند (مثل کارگران کارخانه های سیمان) یا در مناطق خاصی زندگی می کنند (ساکنان مناطق سردسیر) توصیه میشود.

  • چای سبز شما را از شر تبخال های مزاحم راحت میکند

   تبخال مشکلی است که عاملی ویروسی دارد اما با چای سبز می توان بهبود آن را تسریع کرد. به این ترتیب که اگر محل مورد نظر را با چای سبز مرطوب کرده و صبر کنیم تا خشک شود و این عمل را سه بار در روز تکرار کنیم، روند بهبودی و رفع محل زخم تسریع میشود.

  • چای سبز و ویروس اچ آی وی

   پژوهشگران با بررسی ترکیبات موجود در چای سبز به این نتیجه رسیدند که ترکیب اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) موجود در چای سبز ، همانند عایقی بر روی سلول های سیستم ایمنی بدن قرار میگیرند و به عنوان مکملی از پیشرفت ویروس HIV (ایدز) جلوگیری میکنند.

 نحوه دم کردن چای سبز:

  1. برای هر فنجان یک قاشق چای خوری، حدود 5 گرم چای لازم است.
  2. چای را به درون فیلتر قوری یا چایساز بریزید.
  3. به ازای هر یک قاشق، 1 لیوان آب داغ با دمای 80 تا 85 درجه به آن اضافه کنید.
  4. درب قوری را به مدت 7 تا 8 دقیقه بگذارید.
  5. سپس آن را بنوشید.
  • چای سبز مانند چای سیاه نیازی به دم کردن روی حرارت ندارد.
  • برای تازه و معطر ماندن چای سبز بهتر است آن را در ظرفی تیره بریزید و در محلی تاریک و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
  • از دم کردن چای در قوری استیل اکیداً خودداری شود، زیرا چای به خاطر مقدار قابل توجهی تانن با آهن قوری استیل رسوب می دهد.